Hayvan Çiftliği - George Orwell
"Siyasi hicvin açık ara en iyi örneği"
Tüm hayvanlar Çiftliğin sahibi olan Bay Jones tarafından sömürüldüklerine inanarak hep birlikte isyan ederler. Çiftliği ele geçirerek artık insanların belirlemiş olduğu kötü niyetli sert kurallardan kurtulacaklarını düşünürler. Yaşlı domuz Koca Reis bunu başarabileceklerini söyleyerek, İngiltere Hayvanları adında bir şiir okur. Tüm hayvanlar şiiri benimserler. Bir kaç gün sonra da Koca Reis ölür. Ancak diğer hayvanlar yollarına devam edeceklerdir.
Çiftliği ele geçiren hayvanlar çiftliğin adını değiştirirler. "Hayvan Çiftliği" koyarlar.
Çok kısa bir süre sonra hayvanlar arasında en akıllıları olduğunu söyleyebileceğimiz domuz Napoleon ve Snowball çiftliğe liderlik etmeye ve diğer hayvanları yönetmeye başlarlar. Bunun hemen sonrasında "Yedi Emir" yasasını çıkartırlar. Tüm hayvanların ezberlemesi ve unutmaması için çiftliğin duvarına asarlar.
1. İki ayak üzerinde yürüyen herkesi düşman bileceksin.
2. Dört ayak üstünde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin.
3. Hiçbir hayvan giysi giymeyecek.
4. Hiçbir hayvan yatakta yatmayacak.
5. Hiçbir hayvan içki etmeyecek.
6. Hiçbir hayvan başka bir hayvanı öldürmeyecek.
7. Bütün hayvanlar eşittir, şeklindedir.
Hayvanlar bu şekilde mutlu mesut yaşarlarken Napoleon ve Snowball birbirleriyle atışmaya ve üstünlük taslamaya başlarlar. Artık birinin ak dediğine diğer kesinlikle kara diyecek duruma gelirler. Napoleon, Snowball'ın zekası sayesinde çiftlik hayvanları tarafından sürülür. Meydanı boş bulan Snowball yel değirmeni projesi yürütmektedir. Bu proje yüzünden başta konuşulan birtakım kurallar ihlal edilmeye başlanır. Snowball hayvanları çok uzun saatlerce ve zor şartlarda çalışmak zorunda bırakır. Erzaklar da azaldığı için bazı hayvanlara daha az yemek verilmektedir.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgIMsEBHPdST6vo11YyWaZqiIITlonFHb6hLORyZRfGCtDLvzdBqRIxU2FFCFE4vrPmQ6UJ6BUUxcQr_gtBR9qgL4-f71BOqPjWcYPL3nq7lE5npfxsFhyphenhyphenP2DfXGD_rOB0qc1esRrb-727/s320/Animal-Farm-6.png)
Ancak bu durum tabi ki domuzları etkilememiştir. Onlar diledikleri gibi yatakta yatıp yemeklerini yiyebilmektedirler. Yedi Emir kurallarını gözden geçiren hayvanlar ise kurallarda ufak tefek değişikliklerin yapıldığını göreceklerdir.
Domuzlar tavukların yumurtalarının satılacağını söyler buna itiraz eden tavuklar öldürülür. Çiftlik 6 numaralı kuralı "Hiçbir hayvan diğer bir hayvanı bir sebep olmadan öldürmeyecekti" şeklinde değiştirirler.
Bir gün yabancı hayvanlar çiftliğe saldırırlar. Tüm hayvanların canlarını dişlerine takarak yaptığı yel değirmeni yerle bir olur. Bir çok hayvan da bu esnada ölür. Ancak domuzlar bunun zafer olduğunu düşünür ve yel değirmeni projesine yeniden başlamalarını emreder.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7OAUtdZZjqSpp0i1_eDLx_CdP8F_IJOBFk8w6L0mVa21yVODw8dmn71EZqqfqkgyRu1sFPXA0FCLo5H2T-9dru7HOIjA0L9oWsGvmStVgnVIrrW9_SvA-qlreniIVq9vOHph3GpCQDcYG/s320/all-animal-equal.jpg)
Kitap Bir Peri Masalı ancak yetişkinlere büyük mesajlar veriyor.
Çiftlikteki her hayvan bir insanı temsil ediyor aslında. Kapital düzene, yasalara, liderlere çok ağır bir şekilde göndermelerde bulunuluyor.
1945 yılında yayınlanan bu roman ve karakterlerinin günümüzde de çok fazla karşılık olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca değinmeden geçemeyeceğim; aşağıda da görmüş olduğunuz gibi çok bilinen iki kapağı mevcut kitabın. Mutlaka gözününe ilişmiştir. Pembe olanı da çok güzel ancak ben sağda olan kapağı daha çok sevdim. Çok çok iyi bir şekilde yansıtmış.
Yorumlar
Yorum Gönder